Araç Kiralamada Yaş Sınırlaması ve Minimum Sürücü Yaşı

Araç kiralama işlemlerinde yaş sınırı nedir? Kiralık araç gruplarına yönelik uygulanan minimum sürücü yaşı uygulaması ve aranan şartlar. Oto kiralamak için en az kaç yaşında olmak gerekir?  Adanacar.com'dan Adana araç kiralama hizmeti almak için yaş kısıtlaması var mı? Araba kiralamada istenen dökümanlar neler? Adana'da oto kiralamak istiyorsunuz ama, hangi aracı kiralayabilmek için en az kaç yaşında olmanız gerektiğini bilmiyorsanız veya yeni ehliyet aldım araç kiralamak istiyorum diyorsanız, işte aklınızda araba kiralama firmalarının uyguladığı araç kiralamayabilme yaş sınırı ve uygulamaları ile ilgili oluşacak tüm sorulara cevap verecek faydalı bilgiler ve daha fazlası bu yazımızda.

 

Araç Kiralama Hizmetlerinin Dünü ve Bugünü


Türkçemize " rent a car " kelime grubu ile yerleşen araç kiralama hizmeti, Türkiye'de son çeyrek asrın hakkında en çok konuşulan ve turizm sektörünün bir branşı olarak yaygın hale gelerek ulaşım tarafında en dinamik işlerden biri olmuştur. Daha önceleri de araba kiralama hizmeti bir iş olarak yapılıyor olsa da, ülkemizde rent a car hizmeti veren firmalar gerek dijital pazarlamanın yeteri kadar gelişmiş olmaması, sigortacılığın henüz bu sektörde olması gerektiği gibi rol oynamaması gerekse bu işi yapan firmaların amatörlüğünden kaynaklı olarak yaygınlaşamayarak sınırlı bir noktada kalmıştır.Özellikle 90'lı yılların sonlarına doğru global ölçekte turizm ve havayolu taşımacılığının dünya genelinde çeşitliliğinin artması ve buna bağlı olarak fiyatların daha erişilebilir hale gelmesi, araç kiralama sektörünün de daha canlı, dinamik ve organizasyonel yapıda şirketleri portföyüne katmasına sebep olmuştur. Şimdi birazda oto kiralama sektörünün bugünkü durumuna göz atalım.


Günümüzde dünyanın her ülkesinde, her şehrinde hatta her ilçede artık araç kiralama şirketleri, turizm sektörünün aktif bir rol oyuncusu olarak hizmet vermekte. Oto kiralama hizmeti sunan bu firmalar küçük ölçekli şahıs şirketlerinden global markalara kadar geniş bir yelpazede açtıkları ofislerle neredeyse her caddede her sokakta karşımıza çıkmakta. Yeni ehliyet aldınız araç kiralamak istiyorsunuz, acil olarak bir şehirden başka bir şehre gitmeniz gerekiyor ya da uçakla geldiğiniz bir şehrin havalimanında araç kiralayıp iş ya da tatil amaçlı ulaşımınızı gerçekleştirmek istiyorsunuz; işte bu noktada rent a car ofislerine uğrayarak, internetten araştırdığınız bir araç kiralama şirketini telefonla arayarak veya web sitesinden birkaç kolay adımda bir rezervasyon yaparak seyahat ihtiyaçlarınız için hemen bir kiralık araç ayırtmanız mümkün. Ayrıca kiralamak istediğiniz araçla ilgili prosedürü öğrenmek için telefonla arayıp bilgi alabileceğiniz gibi firmaların internet sitelerinde yer alan araç kiralayabilme şartları ve buna bağlı koşullara bir göz gezdirerek ana hatlarıyla kriterlerinize uygun olup olmadığını öğrenebilmektesiniz.


Şimdi daha spesifik olarak, gelelim aklınıza takılan esas sorular ve cevaplarına.


Araç kiralama işlemlerinde gereken şartlar nelerdir?


Örnek olarak, hizmet sektörünün farklı dallarında belirli bir süre için otel odası kiralamak, yıllık bir ev kiralamak veya bir iş makinesi kiralamada olduğu gibi oto kiralama işlemlerinde de bir takım şartlar söz konusudur. Bu şartların en önemlisi ve olmazsa olması bir ehliyet sahibi olmanız yani bir sürücü belgesi sunabilmenizdir. Başlangıç olarak bir sürücü belgeniz yoksa Türkiye Cumhuriyeti kanunları gereği trafiğe açık alanlarda kiralık araçlarda dahil olmak üzere, motorlu bir taşıt kullanabilmeniz mümkün değildir. Oto kiralama sektörü açısından baktığımızda ise, sadece bir ehliyet sahibi olmanız yeterli olmayı aynı zamanda sürücü belgenizin en az 1 yılı doldurmuş olması ve sigorta şirketlerinin araç kiralama kaskolarında belirttiği kiralık araç gruplarına göre minimum sürücü yaşı kriterlerini de karşılamanız gerekmektedir. Örneğin ekonomik grup kiralık araçlar için minimum sürü yaşının 21 olduğu gibi. Bununla beraber firmadan firmaya değişen yakıt politikası, ödeme şartları, ek sürücü sınırı, kilometre sınırı ve benzeri diğer araç kiralama prosedürlerine de uymanız gerekmektedir.

 

Araç Kiralamada Yaş Sınırı ve Araç Gruplarına Göre Uygulamaları


Her ne tip araç kiralamak isterseniz isteyin, oto kiralama sektörünün olmazsa olmazı olan gerekli en önemli belge sürücü ehliyeti ve ehliyetinizin kaç yıllık olduğudur. Araç kiralayabilmek ve kiraladığınız aracın kasko özelliklerinden yararlanabilmeniz için gereken en önemli kriter en az 1 yıllık sürücü belgesine sahip olmanızdır. Bir yaşında bir sürücü belgesine sahip olmanız ve 21 yaşını doldurmuş olmanız size Adanacar.com'dan Adana'da en uygun fiyatlı araç kiralama seçenekleri arasında yer alan ekonomik otomobilleri kiralayabilme imkanı sunacaktır. Bunun gibi diğer araç kiralama seçenekleri içinde gerekli yaş sınırları ve minimum sürücü ehliyeti yaşı listemizi inceleyerek araç kiralamada yaş sınırı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ekonomik grup kiralık araçlar : 21 yaş , minimum 1 yıllık ehiyet
Orta sınıf araç kiralama seçenekleri : 21 yaş ve minimum 2 yıllık ehliyet
Lüks oto kiralama seçenekleri : 21 yaş ve minimum 3 yıllık ehliyet
SUV ve minibüs tipi rent a car seçenekleri : 25 yaş ve minimum 5 yıllık ehliyet

Bununla beraber eğer yaşınız 21'den küçük ama 19 yaşını da doldurmuşsanız, birçok araç kiralama firmasının sunduğu genç sürücü avantajlarından yararlanarak araç kiralamayabilmeniz de mümkün. Özetle araç kiralama şartları dendiğinde en önemli faktör öncelikli olarak geçerli bir ehliyet sahibi olmanız ile şekillenmektedir. Söz konusu sürücü belgenizin 1 yılı doldurmuş olması gerekmekte olup 21 yaşını doldurmuş olmanıza bakılır. Ardından her sürücü için matbu olan ve firmadan firmaya değişiklik gösteren araç kiralama prosedürü ön plana çıkmaktadır. Siz de araç kiralamak için gerekli olan yaş sınırı ve minimum sürücü ehliyeti yaş sınırı konusunda gereksinimleri karşılayabiliyorsanız artık yapmanız gereken tek şey size uygun ve kullanmak istediğiniz aracı Adanacar.com'un Adana oto kiralama fiyatları sayfasından seçerek, planladığınız muhteşem yolculuğa başlamak olacak. Şimdiden güvenli ve mutlu bir seyahat geçirmeniz dileklerimizle.

Nasıl yardımcı olabiliriz?