Otoyol Geçiş Ücretleri Nasıl Ödenir?

Otoyol geçiş ücretleri nasıl ödenir? Adana havaalanı rent a car firması olarak tüm kiralık araçlarımızda HGS sistemi bulunmaktadır. Karayolu kullanımı artık alternatif ve ücretli yollarla sağlanabiliyor. Genelde şehirlerarası yolları kısaltarak zamandan tasarruf sağlayan bu ücretli otoyollar geniş ve çok şeritli olmasıyla da seyahat kolaylığı sağlıyor. Bu otoyolların büyük çoğunluğu ise ücretlidir. Tüneller, köprüler de bu hizmetleri sunar. Adana oto kiralama firması Adana Car, kiraladığı araçların tamamında HGS sistemi kullanarak anlık sorgulama ile araçların plakasına yazılan geçiş ücretlerini görebilmektedir. Bu şekilde kiralık araç kullanıcılarının araç dönüşünde HGS sistemine yazılan geçiş fiyatları müşteriden tahsil edilmektedir. Köprü ve otoyol geçiş ücretleri devletimizin belirlediği ücretler doğrultusunda ödenmektedir. Otoyol geçiş ücretleri birçok banka ve kurumlarca tahsil edilmektedir.

Otoyol geçiş ücretleri nasıl ödenir sorusuna cevap olarak  ister nakit isterseniz kredi kartı ya da bankamatik aracılığı ile ödeyebilirsiniz. Nakit olarak ödeyecekseniz nakit gişelerinden giriş ve çıkış yapmanız gerekir. Farklı gişelerden giriş ya da çıkış yaparsanız ise belirli bir yaptırıma tabi tutulursunuz. O yüzden gişeleri doğru geçmeniz gerekir. 

Otoyol Geçiş Sistemleri Nelerdir?

Otoyol geçiş ücretleri nasıl ödenir sorusuna alternatif olarak OGS ve HGS  devreye girmektedir. OGS açılımı otomatik geçiş sistemi anlamına gelir. OGS de araca takılan bir cihaz vardır. Bu cihazların maliyeti HGS ye göre yüksektir. OGS’lerin yerini ise HGSler almıştır.

HGS ise hızlı geçiş sistemi olarak tanımlanır. Bu da araca yapıştırılan bir kart ile  işlem yapar. Aracın plakası ve özellikleri tanımlıdır. Bu cihazlara belirli bir meblağ yüklenir. Her geçişte ücreti ne kadar ise o kadar meblağ bakiyeden düşerek ödeme gerçekleşir. Belirli aralıklarla cihazdaki veya kartınızdaki bakiyeyi kontrol ediniz. 

 Otoyol Geçişlerinde İhlalli Hal Durumları 

 Bazen dikkatsizlik ya da hızlı geçiş yapıldığında yanlış gişeden geçebilirsiniz. Bazen de gişelerden geçerken hız sınırını aştığınızda Hgs ya da Ogs okunamadığından kural ihlali yapmış olursunuz. Bu gibi durumlarda  vakit kaybetmeden bu durumun düzeltilmesi gerekir.

On beş  gün içerisinde gerekli kurumlara başvuru yapılmazsa geçiş ücretinin dört katı kadar bir cezai yaptırım uygulanır. Bu yüzden ihlalli geçiş bildirimi için yetkili bankalardan durumun düzeltilip vaktinde ödeme yapılması gerekir. 

Otoyol Geçişlerinde Ödeme Yapılmaması Durumunda Ne Yapılır?

Gişelerden geçerken bakiye yetersizliği durumunda, gişelerden çıkış yaparken ödemesiz gişelerde düzenlenecek olan yazarkasa fişini saklayınız. Bu giş ile birlikte üzerinde belirtilen tarih aralığına riayet ederek 15 gün içinde yetkili ödeme yerlerinden ücretinizi cezasız olarak ödeme imkanına sahipsiniz.

Bu yazımızda sizlere otoyol geçiş ücretleri nasıl ödenir sorusuna alternatif cevaplar bulmaya çalıştık. Geçmiş bir borcun olup olmadığını ara ara sorgulatmak doğru bir önlem olacaktır.

 

Nasıl yardımcı olabiliriz?