Otomatik Vites Araba Kullanımı, Teknikleri Ve Püf Noktalar

Otomatik Vites Araç Kullanımı

Her geçen gün ilerleyen teknolojilerle, otomatik vites kullanımı özelliğine sahip arabalar, insanların araç kullanım alışkanlıklarını değiştirerek daha konforlu ve daha güvenli ulaşım seçenekleri sunmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar doğrultusunda, Türkiye'de otomatik vites araba kullanımı geçmişe göre dikey yönde artış göstermekte olup, önceleri opsiyon olarak sunulan otomatik vites artık üretim aşamasında standart hale gelmeye başlamıştır. Otomobil üreticileri artık daha da ileri giderek, otomatik vites araçların hem yüksek güce sahip motorlu, hem de ekonomik ve yakıt tasarrufu sağlayan düşük motorlu seçeneklerini dizel, benzinli ve elektrikli seçeneklerini üretmeye başlamışlardır. Otomotiv sektöründe, otomatik vitesli araçlara talep artışındaki en büyük etken de, artık manuel olarak adlandırılan yani düz vitesli arabalar ile otomatik şanzımana sahip taşıtlar arasında oluşan fiyat farklılıklarının geçmişe oranla daha düşük olmasıdır diyebiliriz. Talep artışının diğer bir sebebi ise, düz vites araçlarla kıyaslandığında önceleri otomatik vites arabaların daha fazla yakıt tüketiyor olup, yeni teknolojilerle üretilen otomatik araçlarda bu farkın oldukça düşük, hatta son yıllarda otomobil üretiminde kullanılan son teknoloji baskı balataları sayesinde robotize edilmiş şanzımana sahip araçlar, manuel vitesli araçların yakıt tüketim oranına eşit hale gelmiştir. Şimdi sırası gelmişken otomatik araba kullanmanın püf noktaları nelerdir, dikkat edilmesi gerekenler ve otomatik araç kullanırken işinizi kolaylaştıracak basit ve pratik bilgilere yer verelim.

Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomatik vites araç kiralama seçeneklerimizden birini tercih ettiyseniz, siz değerli müşterilerimize kullanım kolaylığı sağlayacağına inandığımız aşağıdaki hususları dikkate almanızı öneririz.


Otomatik Vites Araçlarda Vites Yükseltme Ve Vites Küçültme

Otomatik şanzımana sahip arabalar, düz vites sisteminde çalışan araçlara göre daha kolay, daha konforlu ve oldukça güvenlidir. Ancak kolaylık, konfor ve güvenlilik düzeylerini etkileyen en önemli faktör sürücü ve aracı nasıl sürdüğüdür. Bu nedenle kiralık otomatik vitesli bir araba kullanacaksanız, her şeyden önce aracın gaz ve fren pedalları beraberinde vites kolunu yumuşak ve nazik bir biçimde kullanmalısınız.
Pedal olarak otomatik vitesli arabalar bir adet fren ve bir adet gaz pedalına sahiptir. Debriyaj pedalı olmadığından otomatik araçlarda vites değiştirme görevini her otomobilin performans değerleri doğrultusunda dizayn edilen hidrolik beyin adı verilen bir parça üstlenir. Araçla seyir halindeyken yolun engebe durumu ve kullanıcının fren ve gaz pedallarını kullanma sıklığı doğrultusunda oluşan motor devir değerlerini algılayan hidrolik beyin vitesi otomatik olarak yükseltir veya düşürür. 
Bu noktada sürücü olarak siz, aracın otomatik vites yükseltme, vites düşürme ve aracı yavaşlatarak durdurma işlemlerini kullandığınız gaz ve fren pedallarına basma şiddetinize göre ayarlayabilirsiniz.
Otomatik vites aracınızı fren pedalına yumuşak hamleler ile tam basınç uygulayarak durdurduğunuzda 2 önemli nokta göz önünde bulundurulmalıdır :
Uzun Süreli Olarak Otomatik Vites Aracı Durdurmak ( Park Etmek )

Otomatik vites aracınızı durdurarak park etmek istiyorsanız, aracı fren pedalıyla tamamen durdurduktan sonra vites kolunu P yani park konumuna getirdikten sonra, el frenini çekip kontağı kapatmanız gerekmektedir. Vites üzerinde yazan harfler ve anlamlarına yazımızın ilerleyen kısımlarında ayrıca değineceğiz.

Otomatik Arabayla Yavaşlayarak Kısa Süreli Durma

Otomatik vites kiralık araçlarla trafikte seyir halindeyken, örneğin trafikte kırmızı ışıkta, yavaşlayarak durmanız gerekiyorsa yapmanız gereken tek şey fren pedalına yumuşak bir biçimde baskı uygulayıp aracı yavaşlatmak ve ardından beklemeniz gereken süre kadar ayağınızı frenden kaldırmadan beklemek olacaktır. Fren pedalına yapacağınız baskının şiddetini yol durumu, trafik yoğunluğu ve durmak isteme nedeninize göre azaltabilir veya artırabilirsiniz.

Otomatik Vites Araba Nasıl Çalıştırılır ?

Sahibi olduğunuz ya da kiraladığınız bir otomatik vitesli aracı çalıştırmak için her şeyden önce vites kolunun P yani park konumunda olmasına dikkat ediniz. Vites P ve N konumlarında olmadığı sürece araç çalışmaz ancak siz güvenli bir ateşleme sağlamak için öncelikli olarak vites kolunu P konumuna almakla işe başlayın. Sağ ayağınızı kullanarak fren pedalına basılı tutunuz. Aracın ateşleme yaparak motoru çalıştırma işlemini yerine getirmesi için kontak anahtarı saat yönü baz alınarak çevrilmeli ve öncelikli olarak gösterge lambalarının yandığından emin olunmalıdır. Gösterge lambaları yandıktan sonra yine saat yönünde anahtarı döndürerek marşa kısa süreli olarak basarak ateşleme işlemini başlatırsınız. Aracın motoruna zarar vermemek için 2 veya 3 saniyenin üzerinde marşa basılı olarak tutmayınız. Marşa basma işlemini uyguladığınız esnada aracınızın motorunun çalışmadığını görürseniz aynı işlemleri tekrar kontrol sağlayarak yineleyiniz.  Motor çalıştıktan sonra el frenini indirip vitesi D veya varsa tercihinize göre S konumuna getirip kalkışa geçebilirsiniz.

Otomatik Vites Araba Nasıl Kaldırılır ?

Otomatik vites aracınızı çalıştırmak için yukarıda belirttiğimiz tüm kontrolleri yaptınız ve marşa basarak motoru çalıştırdınız. Şimdi gelelim otomatik vites arabanın nasıl kaldırılacağı konusuna.  Araç motorunun çalışmasına müteakip olarak sağ ayağınız fren pedalında basılı konumda olmak şartıyla yumuşak hamleler ile aracın vites kolunu D yani "drive" konumuna alınız. Ayağınızı fren pedalından çekmeden öncelikli olarak park halindeki otomatik vitesli arabanızın el frenini indiriniz. Yol durumu ve trafik yoğunluğunu göz önünde bulundurarak sağ ayağınızı frenden yavaşça kaldırınız, bu aşamada siz henüz gaza basmadan, düz yoldaysanız araç hafifçe hareket edecek, yokuş bir yolda park halindeyseniz aracınızın yokuş destek sistemi devreye girerek geri geri gitmeniz engellenecektir. Bu aşamadan sonra hafifçe gaza basarak aracın hızını ayarlayıp otomatik vites arabanızda kalkış işlemini başlatıp yola çıkabilirsiniz. 
Otomatik vites araçla kalkış yapıp yola çıktıktan sonra artık tek yapmanız gereken fren ve gaz pedalı yardımıyla hızınızı ayarlamak olacak. Vites yükseltme ve düşürme işlemini aracınız otomatik olarak fren ve gaz kullanımınıza göre ayarlayıp size keyifli ve konforlu bir sürüş sağlarken, aynı zamanda vites değiştirmekle uğraşmayacağınız için dikkatinizi yola ve trafiğe daha çok verip güvenli bir yolculuk yapabileceksiniz. 

Otomatik Vites Geri Gidiş Ve Manevra

Otomatik vites araçla geri gitmek için her tip araçta olduğu gibi her şeyden önce sağ sinyal lambası aktif hale getirilir. Sağ ayak gaz pedalından çekilerek, fren pedalına hafif basınç uygulayıp aracın tam olarak durması sağlanır. Araç tam olarak durduktan sonra vites kolu R yani reverse konumuna getirilerek sağ ayak fren pedalından hafifçe çekilip geri manevra işlemi başlatılır. Ayağınızı frenden çektikten sonra düz bir yoldaysanız araç siz gaza basmadan hareket etmeye başlayacaktır. Gerektiğinde gaza hafif dokunuşlar yaparak geri gidiş hızını artırabilirsiniz. Örneğin aracınızı park etmek için geri manevra yapıyorsanız, park edip aracın tam olarak frenle durmasını sağladıktan birkaç saniye sonra önünüze dönüp vitesi N yani neutral veya diğer adıyla nötr konuma getirerek boşa alma işlemini sağlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra isterseniz tekrar öne doğru hareket ettirebilir ya da vitesi P konumuna alarak aracınızı park edip, el frenini çekerek olduğu yerde park halinde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Otomatik Araba Kullanma Teknikleri Ve Püf Noktaları

Otomatik vites araba kullanımından dikkat edilmesi gerekenler konusundan sonra otomatik araba kullanımında pratik olarak uygulayabileceğiniz önemli püf noktalar ve kullanım teknikleri hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bazı durumlarda hayati öneme sahip bu teknikleri ve otomatik vitesli arabaların kullanımındaki püf noktalarını gözden geçirerek, hem daha güvenli, hem daha ekonomik hem de daha konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz. İşte otomatik vites araba kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli teknikler ve güvenli bir sürüş için püf noktaları:
1.    Trafikte kırmızı ışıkta ya da kalabalık bir trafik olduğunu gözlemlediğinizde eğer uzun süreli bekleme yapmak durumunda kalacaksanız, otomatik vitesli aracınızın vites konumunu N yani boş konumuna almanızda fayda var. Çünkü D yani sürüş konumunda kalan otomatik vites araçta şanzıman ve motor bağlantısı devam etmekte olup araba hala yola devam etme çabasındadır. Vitesin D konumunda olduğu noktada aracın durmasını sağlamak için fren pedalını kullanırız ancak araç durmuş olmasına rağmen yakıt tüketimi kesintisiz bir şekilde devam eder. Frenle duruş sağlandıktan sonra otomatik vites kolunu N yani boş vites konumuna almanız aracınızı rölantide çalıştırmaya devam ederken hem otomobilinizin şanzımanını rahatlatmış hem de yakıt tasarrufu sağlamış olursunuz. Yeri gelmişken otomobillerde yakıt tasarrufu sağlamanın yolları konusunda daha önceki yazımızı gözden geçirerek hem daha verimli hem de aracınızda daha bütçeli yakıt kullanımı konusunda fikir edinebilirsiniz.
2.    Otomatik vitesli araç kullanırken yokuş aşağı iniş halinde seyir ederken, yakıt tüketimini azaltmanın bir diğer alternatif yolu ise, araç vitesini en yüksek seviyeye alarak yokuş aşağı inmek motorunuzu yormadan ve ayrıca kendinizi tehlikeye atmadan yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olacaktır.
3.    Aracınızın dik yokuşlu bir ortamda park halinde olması durumunda, aracı kaldırmak için otomatik vites aracınızın D sürüş konumuna almak yerine, vitesi 1 veya 2 ye alarak kalkışa geçmeniz arkaya gitme riski olmadan güvenli bir kalkış sağlayacaktır.
4.    Otomatik vites araç kullanacaksanız, kullanım açısından çok önemli bir noktaya dikkatinizi çekmek isteriz. Doğası gereği otomatik araçlarda debriyaj pedalı olmadığından sadece gaz ve fren pedalları yer alır. Bu sebeple eğer manuel vites araç kullanmaya alışıksanız, sürüş anında sol ayağınız debriyaj pedalı arayacaktır. Bunun önüne geçmek için sol ayağınızı boş bir alana sabitleyerek sadece sağ ayağınızı kullanarak kendinizi otomatik vites aracınızda debriyaj pedalı kullanmamaya alıştırabilirsiniz.
5.    Aracınızın motor ve şanzımanının uzun ömürlü olması için, otomatik vites R,P ve N konumlarını kullanmadan önce, aracın her zaman hareketsiz olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
6.    Basit bir anlatımla, otomatik vitesli aracı durdurmak için önce frene uygun basınç kullanılarak basılır, araç hareketsiz hale geldikten sonra el freni çekilerek vites N yani boş konumuna alınır. Manuel vites araç kullanımı yapılırken olduğu gibi vitesi boşa alıp sonrasında aracı durdurmaya çalışmak hem çok tehlikeli hem de masraflı sonuçlar doğurabilir.
7.    Otomatik vitesli arabanızla keyifli, güvenli ve uzun ömürlü bir sürüş deneyimi yaşamak istiyorsanız, araç kullanımına yönelik dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktalarından birisi de otomobilinizin periyodik bakımlarının her daim tam zamanında ve sadece yetkili servislerce yapılması. Asla kulaktan dolma bilgilerle aracınızda bir işlem yapmaya çalışmayın, ya da yetkili olmayan servislerce bakım yaptırmayın. Herhangi bir sorunda yalnız ve yalnızca yetkili servisinizde işlem yaptırın.
8.    Otomatik vites araç kullanma konusunda en önemli ve hatta hayati öneme sahip olduğunu düşündüğümüz bir diğer püf nokta ise arabanızı hareket halindeyken veya yokuş aşağı iniş durumunda asla N yani boş vites konumuna getirmemeniz. Otomatik vites araçlarda boş vites yani N konumu kullanımı sadece araç hareketsizken motorun çalışmasını devam ettirmek için uygulanır. Bunlara ek olarak araç hareketsiz haldeyken vitesi N konumuna aldığınızda sağ ayağınız mutlak suretle fren pedalında basılı kalmalıdır. Bu uyarıyı önemle yapmamızın sebebi özellikle yokuş inişinde veya aracınız hareketli durumdayken vitesi N konumuna yani boşa almaya çalışmanız halinde,
•    Araç şanzımanının kilitlenmesi durumuyla karşılaşabilirsiniz.
•    Motor aksamında yer alan vites dişlileri zarar görüp çok maliyetli servis işlemlerine sebep olabilirsiniz.

Otomatik Vites Araç Sürerken Kick Down Özelliğini Kullanma

Özellikle yeni nesil otomatik araçlarda karşımıza çıkan kick down sensörü nedir , kick down butonu ne işe yarar , kick down anlamı nedir konusuna değinmek istiyoruz. Türkçede roketleme butonu ya da roketleme sensörü anlamına da gelen kick down sensörü nasıl ve hangi durumlarda kullanılır, otomatik vites araçlarda kick down butonu nerede bulunur gibi sorularınıza cevaplar burada.

Yeni jenerasyon otomatik vites arabaların paz pedalının altında bulunan butona kick down sensörü yani diğer anlamı ile roketleme sensörü denir. Şimdi gelelim roketleme sensörünün görevine. Trafikte bazen ani manevra yapabilmek için aracınızı anlık hızlandırmanız gerekir. Örneğin sollama yaparken karşıdan gelen araca çok yakınsanız ani bir hızlanma ile sollamanızı tamamlayıp, kaza yapmadan şeridinize geçmeniz gerekebilir. Otomatik vites araçlarda hız kontrolü araçta olduğu için, manuel viteste aracın anlık hız kontrolünü daha kolay yapabilmekteyiz ancak, ani hızlanmalar için otomatik vites araçlarda geliştirilen kick down sensörü yani Türkçe karşılığı ile roketleme butonu anlık hızlanmanız gereken durumlarda aracınıza bu gücü gaz pedalı yardımıyla sağlayan butondur. 

Yani özetle aracınızın daha fazla güce gereksinim duyduğu zamanlarda, gaz pedalına sonuna kadar basarak yaptığınız hamle ile aracınızın motoruna güç isteğini yerine getirmesini belirten ve aracınızın ani hızlanmasını sağlayan sensöre roketleme sensörü denmektedir. Gerekli olmayan durumlarda roketleme butonunun kullanılması önerilmez. Bu sensörün kullanımı anında vites otomatik olarak küçülüp motor devri yükseleceğinden, aracın anlık yakıt tüketimini normale oranla 3-4 kat artırdığı gibi sarsıcı bir durum olduğundan sizin ve beraberinizdekilerin yolculuk konforunu olumsuz yönde etkileyebilir.

Otomatik Vites Harfleri ve Anlamları

Otomatik vitesli araçlarda, vites kolunun yanında bulunan harfler ne anlama geliyor? Otomatik aracınızı geri viteste kullanmak için vites kolunu hangi harf konumuna getirmeniz gerekir? Veya otomatik aracımızı park ederken vites kolunu hangi harf konumunda sabitlememiz gerekir? Haydi hep beraber otomatik vites araçlardaki harflerin anlamlarını keşfedelim.

Otomatik vites araç kullanıcıları, ilk defa araçlarını kullanmaya başladıklarında merak ettikleri ilk şey vites kolu yan kısmındaki harflerin anlamı. Eğer bu harflerin hangi anlama geldiği konusunda fikriniz yoksa otomatik vites bir arabayı kullanmakta zorluklar yaşayabilir hatta tehlike oluşmasına neden olabilirsiniz. Eğer ilk defa otomatik vites özelliğine sahip bir araç kiralamayı ya da satın almayı düşünüyorsanız, kendinizi ve beraberinizdekileri tehlikeye atmamak için, vitesleri göstermeye yarayan harfleri ve anlamlarını öğrenip bir süre boş bir alanda araçla pratik yaptıktan sonra trafiğe çıkmanızı öneririz. İşte ne anlama geldiği hep merak edilen otomatik vites araçların vites kolu yanında yazan harflerin anlamları ve kullanım ayrıntıları.

Otomatik Viteste P R N D S Harfleri Anlamı

P Harfi (Park) : Otomatik vites arabalarda vitesin yanında yazan P harfi PARK anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere bu vitesi, sadece aracınız tam durduktan sonra, sağ ayak fren pedalına basılı iken aracınızı park etmek için kullanmanız gerekir. 
Otomatik arabalarda P vitesini kullanırken yapılan en yaygın hata, araç tam olarak durmadan vites atmaya çalışmak yani hala hareket eden bir araçta vitesi P'ye geçirmeye çalışmaktır. 
Aracınızın zarar görmemesi ve konforlu bir şekilde aracınızı park etmeniz için en önemli püf nokta, aracın tam olarak durmuş olduğundan emin olduktan sonra ayağınız fren pedalına basılı durumdayken vitesi P konumuna alınız.

R Harfi (Rear) : Otomatik vites harflerin anlamı konu başlıklı yazımızda sırada R harfi var. Otomatik vitesli araçlarda R Harfi GERİ VİTES anlamına gelmektedir. Manuel vitesli araçlarda da geri vites, vites topuzunun üzerinde R simgesi ile gösterilir.

Otomatik vites taşıt kullanırken geri vitese geçişte yapılan en yaygın hata, yine aracın ileri doğru hala hareketliyken vites konumunu R yönünde değiştirmeye çalışmak tır. Araç hareketli durumdayken R vitesine geçmeye çalışmak çok tehlikeli olmakla birlikte araca çok büyük servis maliyetleri çıkarabileceğinden, otomatik vites arabanız hareket halindeyken kesinlikle R konumunda geri vitese geçmeye çalışmayınız. Sağ ayağınız fren pedalına basılı durumunda aracın tam olarak durduğundan emin olduktan sonra vitesinizi R konumuna alarak geri gidişe başlayınız.

N Harfi (Neutral) : Otomatik araba kullanma tekniklerini anlatan yazımızın vites harflerinin anlamları bölümünde sıra N harfi var. Otomatik araba viteslerinde N harfi VİTESİ BOŞA ALMAK istediğinizde kullanacağınız konumdur. 
Otomatik vites aracınızı boşa alırken dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktası aracın tam duruşunun sağlanması sonrasında N harfine geçiş, yani vitesi boşa alma işleminin gerçekleştirilmesi en doğru yöntemdir. 
Bu konuda yapılan en yaygın hata manuel araçlarda olduğu gibi düşünerek, araç hareket halindeyken vitesi N konumuna yani boşa almaya zorlamaktır. Konforlu ve güvenli bir sürüş ile birlikte aracınızın motoru ve vites dişlilerine zarar vererek büyük masraflara sebep olmamak için, aracınızı tam olarak durdurup ayağınız hala fren pedalına basılı iken vitesinizi N konumuna yani boşa alınız. 
Otomatik viteste N konumu genellikle aracın trafikte motor hala çalışırken uzun bekleme yapması gereken durumlarda kullanılır. ( örneğin kırmızı ışıkta bekleme süreci )

D Harfi (Drive) : Otomatik vitesli vasıta kullanımı konusunda vites sırada D harfi yani İLERİ SÜRÜŞ  vitesi anlamına gelen harfimiz var. Vitesi D konumuna getirerek, aracınıza hareket ettirme komutunu verirsiniz. Park halindeki aracınıza bindiniz ve ayağınız fren pedalının üzerinde basıl iken, el frenini indirerek otomatik vites aracınızı çalıştırmak için kontak anahtarını çevirdikten sonra veya yeni jenerasyon araçlarda  güç düğmesine bastıktan sonra, aracınıza ilk hareket komutunu vermek için vites kolunu D yani sürüş konumuna almanız gerekir.

S veya O Harfi (Speed veya Overdrive) : Bazı otomatik araçlarda S harfi ile bazılarında is O harfi ile gösterilen vitesin anlamı HIZLI veya SPOR KULLANIMI ifade eder. 
Aracınızın vitesi S konumunda spor kullanımdayken, vites geçişlerindeki devir aralığı, D yani ileri sürüş konumundaki haline göre daha yüksek devirlerde vites geçişleri otomatik olarak yapılarak, daha hızlı ve motor gücünün daha fazla kullanılması ile spor bir kullanım ortamına geçiş sağlanır. Kısaca aracınızın hızlanmasıyla birlikte vites geçişlerindeki akselerasyon düzeyinde artış sağlanır.
Otomatik araçlarda vitesin S harfli konumda kullanılması yakıt sarfiyatını maksimum düzeyde artıracağından, tasarruflu bir sürüş için gerekli olmadıkça aracınızın vitesini S yerine D konumunda kullanmanız önerilir.

Adana'da Otomatik Vites Araç Kiralama

Otomatik vites araç kullanımı konulu yazımızın sonunda siz değerli müşterilerimiz için araç kiralama ihtiyaçlarınıza yönelik sunduğumuz kiralık otomatik vites araba seçeneklerimizi tanıtmak isteriz. Eğer manuel vites araç kullanmaktan bıktıysanız ya da kiraladığınız araçtan beklentiniz daha konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi ise, Adana otomatik vites araç kiralama sayfamızı ziyaret ederek, Adanacar.com Adana rent a car filosunda yerini almış birbirinden özel, dünyaca kabul görmüş ünlü markalardan oluşan otomatik arabalarımızı keşfetmeye hemen başlayabilirsiniz. Adanada en uygun fiyatlı araç kiralama seçeneklerini siz değerli müşterilerine uzun yılların birikimine sahip profesyonel hizmet anlayışı işe sunan Adanacar.com'dan arabanızı kiralayın, yola güven ve konforla çıkın.

Nasıl yardımcı olabiliriz?