Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kaza tespit tutanağı sorgulama nasıl yapılır? Kaza tespit tutanağı sürücülerin kaza sonrasında yazdıkları resmi bir evraktır. Adana rent a car şirketimiz Adana Şakirpaşa havaalanı karşısında olup kiralık araçlarımız verilmeden önce istenmeyen kazalardan sonra neler yapılması gerektiği kullanıcılara anlatılmaktadır. Bu evrak kaza sonucunda oluşan hasar ve maddi kayıpların tam ve net olarak belirtildiği bir evrak niteliğini taşır. Her iki tarafın da yazması gerekir ve maddi kayıplara karşın sigorta verilmesi anlamında önem taşır.

 

Bu tutanakta yer alan tüm bilgiler sigorta şirketleri için bir rehber niteliğindedir ve taraflarından karşılanacak hasar durumlarının belirlenmesinde önemli rol oynar. Adana oto kiralama firması Adana Car olarak tüm kiralık araçlarımızın teslimi sırasında kaza tespit tutanağının nasıl doldurulması gerektiği anlatılmaktadır.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı sigorta şirketlerinin internet sayfaları üzerinden alınabildiği gibi kırtasiyelerden de temin edilebilir. Zorunlu olmasa da araçlarda ehliyet ve ruhsat gibi olması gereken evraklar arasında yer alır.

Bir kaza anında eşit kusur olsa da tek taraflı kusur olsa da oluşan maddi zarar için bu tutanağın mutlaka doldurulması gereklidir. Tutanakta, kaza tarih ve saati, plaka ve araç sahibine ilişkin tüm bilgiler yer almalıdır. Ayrıca hasarın olduğu bölge ve iki tarafın da gördüğü zarar açıklayıcı bir şekilde aktarılmalıdır. Bununla birlikte, kazanın nasıl olduğuna dair bir açıklama kısmının yazılması da büyük önem taşır.

İki tarafın da yazdığı bu tutanaklar sigorta şirketine iletilir ve Tramer sistemine ortalama 1 iş günü içinde gönderilir. Kazanın tutarı ve gerçekleştiği tarih gibi bilgiler Tramer sistemi üzerinden görülebilir.

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama İşlemi

Kaza sonrasında tutanağın sigorta şirketine iletimiyle birlikte, elde edilen form ve resimler Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne aktartılır. Burada araçta oluşan hasarın maddi değeri ve taraflara göre oluşan hasarlarla ilgili tespitler yapılır.

Bu tespitlerin değerlendirilmesi, incelemesi ortalama üç gün sürer. Bu süreç sonrasında verilen karar sisteme işlenir. Kazayı yapan sürücüler ise, kaza tespit tutanağı sorgulama işlemini bu üç günden sonra yapabilirler. Bunun için, SBM internet sitesine girilmesi ve hizmetler sekmesi üzerinden seçim yapılması yeterlidir. Açılan sayfa üzerinden e devlet şifre ve kimlik numarası yazılmalıdır.

Ayrıca kaza tespit sonuçları karar verildikten sonra sms ve e posta adresine tebligat şeklinde de sürücülere ulaştırılır.

 

Nasıl yardımcı olabiliriz?