Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler, araba kiralama işlemlerini yaparken bir takım faktörlere dikkat etmemiz gerekmektedir. Aşağıda sizler için sıraladığımız bu kriterlere dikkat ederek araç kiralama yaptığınızda çok daha profesyonel şekilde hizmet alacağınızı görebilirsiniz. Bu yüzden araç kiralama işlemlerinde mutlaka aşağıdaki kriterlere uyarak araç seçimi yapmanızda fayda vardır. Sizi daha fazla meşgul etmeden dilerseniz detaylara geçerek yazıya devam edelim.

Yapılacak Yol

Araç kiralama yaparken aracı nerede kullanacağınız büyük önem taşımaktadır. Yani şehir içinde mi yoksa arazide mi? Şehir dışı ancak asfalt yolda mı kullanacağınız Adana araç kiralama işlemlerinde doğrudan önemli bir konudur. Bu yüzden araç kiralama işlemlerinde aracın gideceği yolu hesaba katarak işlem yapmak gerekmektedir. Profesyonel olarak yapacağınız tatilden ya da iş seyahatinizi iyi şekilde geçirmek için seyahat sürecinde olumsuz koşullarla karşı karşıya kalmamak için kiralayacağınız aracın bakımlarının tam olmasına özen göstermelisiniz. Aracı kiralama sürecinde firma yetkilisi ile görüşerek aracın bakımlarının tam olup olmadığını ve aracın yolculuk ve iklim koşullarına uygun lastiklerinin olup olmadığını kontrol etmenizde de yine fayda olacaktır.

Yolcu Sayısı

Seyahatlerde aracın performansını etkileyen yegane şeylerin başında aracın taşıdığı kilogram miktarı gelmektedir. Yani araç 5 yolcu ile seyahat ederken farklı, 2 yolcu ile seyahat ederken farklı tepki verecektir. Bu da yola tutunmayı, aracın üzerine düşen yükü arttırmaktadır. Bu durumda kalabalık olarak yani 4,5 kişi ile yapacağınız seyahatler için aracın lastiklerinin sağlam, bakımının tam yapılmış olması, yağı ve suyu gibi unsurlar çok daha fazla önem arz edecektir. Çünkü yüklü bir araç normal araca göre daha fazla güç sarf edecektir. Bu da eski ve bakımsız araçlar için risk oluşturacaktır. Eğer ki araç bakımsız ve lastikleri eski ise yüklü bir araç ile yolda kalmak muhtemeldir, bu yüzden araç kiralama yaparken yolcu sayısı önemlidir. Yolcu sayısına göre aracın daha geniş olup olmamasına dikkat edebilirsiniz. Aracın bakımlarının yapılmış olmasına özen göstererek bu konuda firma yetkilisinden detaylı bilgileri edinebilirsiniz.

Resmi Evraklar ve Ödeme Yöntemleri

Araç kiralama sürecinin en zor olan kısımlarından birisi resmi evraklar bölümüdür. Bu süreçte sıkıntı yaşamamak ve kolay şekilde bu süreci atlatmak istiyorsanız, kiralama yapmadan önce firma yetkilisini arayarak kiralama sürecinde hangi evraklar istendiğin ilişkin bilgi edinebilirsiniz. Böylece hızlı şekilde araç kiralamak için adım atmış olursunuz. Bir diğer konu ise ödeme ile ilgilidir. Pek çok kişi ödeme yöntemleri konusunda sorun yaşayabilmektedir. Bunun sebebi firma yetkililerinin kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapıldığı taktirde ekstra bir kesinti yapılacağını bildirmesi üzerine olur. Banka kartı ya da kredi kartı ile yapılacak olan ödemeler sizi zor duruma düşürebilir, bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak ekstra fazladan tutar ödememek için yanınızda nakit para bulundurmakta her zaman büyük fayda vardır.

Araç Seçimi

En önemli konulardan birisi de araç seçimidir. Seçeceğiniz araç sizin taleplerinize doğru şekilde cevap verebiliyor olması gerekmektedir. Bu yüzden aracı kullanacağınız alan ve diğer unsurları göz önüne alarak seçim yapmanız gerekmektedir. Örneğin tatil ve benzeri ihtiyaçlarınız için araç seçimi yapıyorsanız ve kalabalık bir aile iseniz SUV araç ya da Station Wagon bir araç seçmek her zaman size fazladan daha büyük hacim kazandıracaktır. Bu da yolcuğun çok daha keyifli ve rahat olmasını beraberinde getirir. Araç seçimi yaparken bunların yanı sıra sizi özgürlüğünüze ulaştıracak ve ruhunuzu dinlendirecek aracı seçmekte fayda vardır.

Araç kiralarken dikkat edilmesi gereken şeyler

Araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenlerin başında; günümüzde pek çok kişinin tercih ettiği şeylerin başında gelmektedir. Özellikle tatil bölgelerine seyahat amacıyla giden pek çok kişi araç kiralayarak seyahatlerini çok daha konforlu şekilde sürdürebilmektedir. Ancak araç kiralarken dikkat edilmesi gereken bir takım temel şeyler vardır. Bu kriterlere dikkat ettiğinizde kiralayacağınız araç ile ilgili sonradan bir problem yaşama riskini tamamen ortadan kaldırmış olursunuz böylece araç kiralama süreciniz çok daha verimli ve keyifli geçer. Bizler de bu yazımızda sizlere araç kiralama işlemlerinizde faydalı olacak temel bilgileri paylaşmak istedik. İşte araç kiralama işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken temel şeyler.

Aracın kusurlarını ve hasarlarını not ederek işe başlayın, öncelikle araç firması ile aranızda yapacağınız sözleşmede aracın varsa kusurları tampondaki çizik gibi unsurları not ederek işe başlayın. Çünkü aracı teslim ettiğinizde eğer ki sizden önce kiralayan müşteri bir zarar vermişse ve bu durum firma yetkilisi tarafından gözden kaçmışsa bu durum sizin üzerinize kalabilir. Bu yüzden araç kiralama işlemi yaparken bu gibi temel şeylere dikkat etmek gerekmektedir. Aracın kiralama sürecinde not ettirmeniz gereken bir diğer şey ise benzin durumudur. Aracın benzini hangi kademede ise o şekilde bırakmak adına bu depo görünümünün notunu almak çok daha mantıklı bir tercih olacaktır.

Diğer temel konuların başında ise kiralama işlemi yapacağınız firmayı mutlaka güzel bir şekilde araştırın. Firma hakkında geniş bir araştırma yaptıktan sonra kiralama işlemine girişin. Çünkü pek çok sorun yaşayan firma eğer ki aldığı hizmetten memnun kalmamışsa mutlaka bu durumu internet ortamında bir yerde dile getirmiştir. Bu yüzden internet ortamında yorumlara bakın, haritalardaki firma yorumlarına göz atın, araç kiralama firmalarındaki yorumlarına göz atın ve sosyal medyada yer alan yorumları gözden kaçırmayın. Böylece firma hakkında biraz daha fazla bilgi edinmiş olursunuz.

Sigorta durumunu gözden kaçırmayın, sigortasız olan araçlarda olası kaza ve sürtme gibi durumlarda doğrudan siz sorumlusunuz. Oysa sigorta ile bu durumların üstesinden gelmek mümkün. Sigortanın geçerli olması için bir takım kriterler olması gerektiğini de unutmayın. Çünkü alkolsüz olmak ve benzeri şartlar ancak mümkün olduğunda ancak sigorta şartları geçerli olacaktır.

Sözleşmedeki maddeleri teker teker okuyun acele etmeyin, detaylı şekilde inceleyin anlamadıysanız mutlaka bir kez daha üzerinden geçin. Çünkü bazen araya farklı maddeler konabiliyor ve bu durum müşterinin gözünden kaçabiliyor. Sizi mağdur edecek bir madde var ise bu maddenin ne olduğunu sorun ve bu madde eğer ki sizi tatmin etmediyse o zaman mutlaka sözleşmeyi imzalamamaya dikkat ediniz. Böylece sizi zan altında bırakacak bir durum ortaya çıkmayacaktır. Tüm durumlar içinize sinene kadar diyalogu sürdürün. İçinize sinmeden herhangi bir sözleşme imzalamayın. Aksi halde araç ücretini ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Erken rezervasyon fırsatlarını takip ederek kiralamak istediğiniz aracı oldukça uygun rakamlara kiralamanız mümkün. Bunun için erken rezervasyon dönemlerinde kiralamak istediğiniz araç ile ilgili araştırmalar yapın ve erken rezervasyon döneminde uygun fiyatlı olarak kiralama işlemini tamamlayın. Böylece sezonda 250 TL gibi bir rakama kiralayacağınız aracı erken rezervasyon fırsatları ile 150 TL gibi bir rakama kiralamanız mümkün hale gelebilmektedir. Bu yüzden erken rezervasyon gerek otel gerekse araç kiralama için büyük ölçüde önemlidir. Sizler de bu gibi durumları yakından takip ederek erken rezervasyon fırsatlarından hızlı şekilde faydalanabilirsiniz. Uçak bileti ve benzer işlemler için de tercih edilen erken rezervasyon rent a car firmaları için de büyük bir kolaylık ve indirim anlamına gelir.

Nasıl yardımcı olabiliriz?